poca-header

Informații publice

Muzeul de Științele Naturii Aiud - cel mai vechi muzeu de științe naturale din România

Epoca luminilor, Epoca Rațiunii sau mai popular zis Iluminismul care s-a desfășurat între sec. XVII-XIX, a influențat înființarea muzeului. În această perioadă accentul a fost pus pe rațiune.  ”Sapere aude!”cum a sunat motto-ul celui mai mare gânditor al Iluminismului Immanuel Kant, a însemnat să ”Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al rațiunii”. 
Oficial, „Raritatum et Rerum Naturalium Museum” adică Muzeul Rarităților și al Lucrurilor Naturale a fost înființat în anul 1796, cum a fost menționat în documentul care datează din secolul al XVIII-lea. În acest document cu numirea de ”Catalogus Raritatum et Benefactorum” conservat la ”Biblioteca Documentară Bethlen” din oraș ne putem informa despre colecțiile din acea perioadă a muzeului. Muzeul și-a început activitatea în cadrul colegiului Bethlen Gabor. Acesta din urmă a fost înființat în anul 1622 de către principele Gabriel Bethlen (1580-1629) în Alba Iulia, iar în anul 1662, principele Mihai Apafi I l-a mutat în Aiud, unde se află și în prezent. În cadrul colegiului, în anul 1796, a fost înființat Muzeul de Științele Naturii din Aiud. Întemeietorul a fost profesorul Ferenc Benkő (1745-1816), mineralog transilvănean, un cunoscut naturalist, care a pus temeliile organizării științifice ale muzeului din Aiud.
Acest muzeu se poate lăuda cu o gamă largă de obiecte din natură, repartizate pe categorii precum: mineralogie, paleontologie, botanică, numismatică, etnografie și alte obiecte și sculpturi antice. Patrimoniul muzeal continuă să crească datorită cumpărării, donării și colectării la care se adaugă și munca elevilor și profesorilor din cadrul colegiului. Piesele care au îmbogățit colecția muzeului în număr de aproximativ 30.000 sunt expuse în trei diferite săli, fiecare specifică în felul ei.
Citește articolul integral: Muzeul de Științele Naturii Aiud - cel mai vechi muzeu de științe naturale din România (daibau.ro)
 
© Primăria Municipiului Aiud 2022-2023, Toate drepturile rezervate